VOETEN MET EXTRA AANDACHT
Diabeetvoeten
De voeten van diabetespatiënten hebben extra zorg nodig. Regelmatige controle en behandeling door een speciaal opgeleide Gespecialiseerde Voetverzorgster (Medische pedicure) kunnen ernstige problemen voorkomen.
Diabetische voeten vereisen extra zorg:
De voeten van diabetespatiënten kunnen namelijk extra kwetsbaar zijn en hierdoor is een speciale behandeling geboden. De voeten van diabetespatiënten zijn vaak extra kwetsbaar omdat:
- De bloedsomloop in benen en voeten kan verminderen
- Het gevoel in de voeten kan verminderen of uitvallen
- De voeten van stand kunnen veranderen.
Heeft u diabetes, dan kunt u zelf het volgende doen:
Controleer dagelijks uw voeten op eventuele wondjes of huidbeschadigingen ga regelmatig fietsen of wandelen en doe (dagelijks) voetoefeningen laat uw voeten behandelen door een professionele voetverzorgster.
Wanneer gaat een diabetespatiënt naar een gespecialiseerde voetverzorgster/medische pedicure?
Als u diabetes heeft, is raadzaam om enkele malen per jaar naar een gespecialiseerde voetverzorgster (medische pedicure) te gaan. Ook als u geen voetklachten heeft! Het voorkomen van voetproblemen is namelijk één van de belangrijkste taken van de gespecialiseerde voetverzorgster. Naast de voetbehandeling, geeft de Gespecialiseerde Voetverzorgster adviezen over de verzorging van uw voeten en de keuze van schoenen. Ook kan de gespecialiseerde voetverzorgster vroegtijdig problemen signaleren en u doorverwijzen naar de huisarts of specialist.
Hoe herken ik een diabeetvoet
Een diabetesvoet in een vroeg stadium kan je aan volgende symptomen herkennen:
- minder gevoel in je voeten
- koude voeten of tintelende voeten
- een temperatuurverschil tussen twee voeten
- eeltvorming
- rode verkleuringen en zwelling van tenen of voeten (typisch voor een Charcot voet)
- een moeilijk genezende wonde (dit is reeds een verregaander stadium) dikwijls op een plaats van de voet waar te veel druk is. Soms wordt dit vooraf gegaan door een blaar.
Bij dergelijke symptomen is het zeker aangewezen een specialist te raadplegen, al dan niet na doorverwijzing via je huisarts. In een voetkliniek kan je bijvoorbeeld een volledige screening van je voeten laten uitvoeren.
Ook indien u niet onmiddellijk één van de problemen herkent, is een preventief onderzoek aan te raden. Cijfers tonen immers aan dat ernstige voetproblemen bij diabetes patiënten zeker geen uitzondering zijn. In de meest erge gevallen kan dit zelfs leiden tot amputatie. Hier geldt dus zeker de gouden regel: voorkomen is beter dan genezen.



